today's wisdom

"we are being fooled all the time, by people who have an interest in fooling us and the means and resources to do so"

zaterdag 2 mei 2009

Wat maakt een piraat?


Misschien komt een deel van het antwoord uit de kranten van McClatchy. In een oude Engels-koloniale gevangenis interviewden ze een Somalische piraat.
Het komt, zo vertelt de man, door de overbevissing van de lokale zee door Europese en Aziatische vissers. Doordat Somalië geen centrale regering heeft, kan er geen verdienste uit die activiteiten worden getrokken, worden de eigen vissers met hun kleine bootjes uit de markt gedrukt en de zee eenvoudig leeggevist. Dan is er niks meer te halen en moeten de mensen wel iets anders verzinnen om een inkomen te hebben.
De stad die altijd genoemd wordt als het nest van de piraten, Eyl, ziet er op google earth zo uit:



Er gaan al stemmen op om die stad maar flink plat te bombarderen, net zoals de koloniale machten vroeger roversnesten uitrookten. Zo te zien kan het al niet veel platter. De overlevenden worden daar trouwens niet vrolijker van, en evenmin rijker.

Somalië was de plek waar de Amerikanen vernederd afdropen nadat er een dode soldaat door de straten van de hoofdstad Mogadishu was gesleept in 1993.
In vroeger tijden was Somalië de verblijfplaats van de 'queen of sheba', die trouwens niets te maken heeft met Ayaan Hirsi Ali, die er ook vandaan komt.

Somalië heeft geen centrale regering, er is een overvloed aan handvuurwapens en een tekort aan werk. Gemiddeld verdient een Somali 600 dollar per jaar. Dat doen ze in de agrarische sector (65%), de industrie (10%) of de dienstverlening (25%). Bij gebrek aan een regering werpt iedereen die een wapen kan vasthouden zich op als leider. Dat gaat beter als je het in familieverband doet. Dat gebeurt dan ook en de facto is de macht in handen van gangsters die legertjes van gedrogeerde tieners in stand houden.

Ik denk dat een reaguurder op Mcclatchy niet te ver van de waarheid af zat toen hij schreef: "all you rabid, right conservatives, this Somalia sounds like your kind of "paradise on earth", ie. small government (almost none)- no gun control- might makes right!!
Maybe you can move there and take your Bushies with you- start a war- there must be lots of WMDs- Al Qaeda also- you'll have fun- shooting day and night- lots of drugs, you'll love khat, but alcohol might be a problem and best of all NO TAXES. SO, get moving YOUR PARADICE is WAITING!!!!!!!!!!
"

Goed advies voor het weekend

"Close your eyes and relax, think of nothing tonight..."



...en maar weer meetellen met de maat; mooie combi van 5/8 en 6/8. Werkt heel goed.

vrijdag 1 mei 2009

Zo doe je dat: propaganda



Bij de volstrekt neutrale mededeling dat Barack Obama een nieuwe rechter moet gaan benoemen voor het hooggerechtshof van de VS doet Drudgereport een foto waarop donkere wolken zich samenpakken boven dat hof.

Dan zet je in de kop: "Supreme court set for shakeup" en je wekt de indruk dat er een aardverschuiving binnen dat hooggerechtshof gaat plaatsvinden. Er verdwijnt dus een goeie en er komt een slechte.

In werkelijkheid gaat er zelfs met de benoeming van een zeer 'liberal' rechter niets aan de krachtsverhouding in het hooggerechtshof veranderen, die juist door een aantal benoemingen van George W. Bush heel erg naar de conservatieve kant was doorgeslagen.

woensdag 29 april 2009

Rebellin ook aan de CERA



Hij wijst niet voor niks naar z'n voorhoofd hier, de zak. Davide Rebellin, vorige week woensdag nog winnaar van de Waalse Pijl, is positief bevonden op het gebruik van CERA tijdens de Olympische Spelen in China. De gebruikelijke berichten lopen al binnen. Volgens zijn echtgenote heeft hij niets misdaan. Als de b-staal negatief is, zal ik mijn opmerkingen van hiervoor terug nemen. Weinig kans. We mogen aannemen dat er verder bekend zal worden dat hij het maar één keer gedaan heeft, dat hij net begonnen was, dat hij niet weet waar het spul vandaan kwam, dat het voor de hond was en dat hij het heus nooit meer zal doen, net als Erik Zabel, Johan Museeuw, Ivan Basso, Tyler Hamilton, Riccardo Ricco, Floyd Landis, Alejandro Valverde, Stefan Schumacher, Jan Ullrich, Mark Lotz, Bernhard Kohl, Richard Virenque, Andrej Kashechkin, Emmanuelle Sella, Iban Mayo, Stefano Morreni en ga zo maar door. Lijsten hier.

Doping in de wielersport is niet beperkt tot de profs. Er is veel meer een cultuur van onderop die de renners dwingt om te gebruiken. Ziehier deze disgusting discussie op een bodybuildersforum. Vorig jaar toen ik de Petite Crique fietste in La Roche en Ardenne was er een kraampje waar zakjes lagen waar 'Epo' op stond. 'Dat is toch een grap', zei ik tegen m'n broer die bij de elite fietst. Niks ervan, zei hij. Dat is het echte spul.

Mannen met baarden



Een lijst van Taliban-leiders die ik aantrof op The Long War Journal deed mij onweerstaanbaar denken aan een oud Nederlands liedje.



Ook nog hier te zien, samen met Bots. Bots? O ja!
Even meetellen met de maat, mensen. Word je niet zo gek van...

dinsdag 28 april 2009

Afghanistan in drie kwartier

In drie filmpjes worden de problemen die samengaan met de oorlog in Afghanistan uit de doeken gedaan. We voeren daar een oorlog die niet te winnen is, die de regio destabiliseert en die door de bevolking niet gewenst is.
De oorlog kost uiteindelijk zo'n drie biljoen dollar (3.000.000.000.000), kost aan vijfduizend Amerikaanse soldaten het leven en verwondt er nog een stuk of dertigduizend.
De aanwezigheid van ongewenste indringers voedt in feite de heropstanding van de Taliban en leidt tot instabiliteit in een regio waar een land, Pakistan, over zo'n honderd nucleaire wapens beschikt. Dat die wapens in handen zouden vallen van religieuze extremisten is werkelijk een scenario uit een nachtmerrie.
Moet je daarom weggaan of moet je er juist blijven? Maar wat hebben we er dan eigenlijk te zoeken? Bismarck en Kissinger leerden dat je als land een redelijk doel moet hebben in de internationale arena. Wat is hier het redelijke doel?

De getoonde filmpjes zijn partijdig en nemen duidelijk positie in tegen de oorlog in Afghanistan. Ze geven niet mijn mening weer, hoewel ik de boven gestelde vragen gerechtvaardigd vind.

Deel 1
Deel 2
Deel 3

Algen om klimaatneutraal te vliegen



Het Borculose bedrijf ingrepro van Carel Callenbach waar ik eerder over schreef wordt nu genoemd als mogelijke partner in een stoutmoedig plan om een vaste vliegverbinding van de Randstad naar Groningen te beginnen.

Volgens het plan (.pdf) kan de aanleg van de HogeSnelheidsLijn naar het noorden, een vreselijk dure onderneming, komen te vervallen als er een vaste lijnverbinding met vliegtuigen komt. De algen die als grondstof voor de vliegtuigbrandstof moeten dienen, kunnen worden gekweekt in een bassin van anderhalve vierkante kilometer dat in de nabijheid van vliegveld Eelde gerealiseerd kan worden.

De verbinding is rendabel bij vijf retourvluchten per dag en 350 passagiers. Dat zijn in totaal tien ladingen passagiers. Omdat er gevlogen gaat worden met vliegtuigen met een capaciteit van veertig à vijftig passagiers, moet er dus een bezettingsgraad gehaald worden zeventig tot vijfentachtig procent. Dat lijkt me aan de hoge kant voor een lijnvlucht.

"Jeder Mensch ist ein Künstler"

Bovenstaande uitspraak wordt aan de Duitse kunstenaar (ex-piloot, ooit boven Rusland neergeschoten) Joseph Beuys toegeschreven. In feite nuanceerde Beuys zijn uitspraak in belangrijke mate. 'Je kunt het proces niet zomaar laten lopen', zei hij, 'dan krijg je niets anders dan een psychogram van een ziektebeeld'.

Je kunt in ieder geval altijd kunst imiteren. Zelfs ik kan dat. Kijk maar eens naar deze foto, die ik in 1998 of daaromtrent maakte van de Duitse zangeres Susi Kemmer (aka Sui of me and the white tiger), die nogal 'geïnspireerd' is door Man Ray. De foto bedoel ik, niet de zangeres.



Hiermee is nog niet bepaald wat precies mijn ziektebeeld is. Joseph Beuys had daar vast een mening over gehad, maar het is te laat om het te vragen.

Holocaust kan niet ontkend worden

Gerd Honsik, Oostenrijker en redacteur van het boek 'Freispruch für Hitler?' is in Wenen tot vijf jaar cel veroordeeld voor het verspreiden van nationaal-socialistisch gedachtengoed. 'Wiederbetätigung' heet dat in het Duits.
Honsik's boek is een verzameling opstellen van bekende revisionisten. Dat zijn mensen die de geschiedenis willen herschrijven. In dit geval willen ze de holocaust, de moord op zo'n zes miljoen joden in de Tweede Wereldoorlog, ontkennen. Ze hebben hun eigen verschillende motieven, verschillende bedoelingen en verschillende methodes. De bekendste zijn de historicus David Irving die Hitler wil vrijspreken van verantwoordelijkheid, Carlos Porter, die gewoon alles ontkent wat er terzake te ontkennen valt en eigenlijk niet gelooft dat de Tweede Wereldoorlog er is geweest en de onovertroffen Fred Zundel, die ooit beweerde dat er op de muren van de gaskamers van Auschwitz 'geen spoor van cyanide te vinden is'.

Het ontkennen van de holocaust gaat echter gewoon niet op. In 1980 bood een revisionistische organisatie 50.000 dollar aan een Mevrouw Mermelstein als zij kon bewijzen dat mensen waren vergast in Auschwitz. Mw. Mermelstein nam de handschoen op, ging naar de rechter in Californië en de organisatie moest betalen. De formulering die de rechter gebruikte laat geen enkele ruimte voor twijfel over het bestaan van de holocaust:

"Under Evidence Code Section 452(h), this court does take judicial
notice of the fact that Jews were gassed to death at the Auschwitz
Concentration Camp in Poland during the summer of 1944."
"It just simply is a fact that falls within the definition of Evidence Code Section 452(h). It is not reasonably subject to dispute. And it is capable of immediate and accurate determination by resort to sources of reasonably indisputable accuracy. It is simply a fact." (link)

Ik moet maar eens op zoek gaan of er niet opnieuw groepen zijn die zo dom zijn om weer zo'n beloning aan te bieden. Mooi makkelijk geld verdienen.

maandag 27 april 2009

Lee Miller in bad


Waarheid en wijsheid komen op de meest vreemde manieren op je af. Via de link 'Hitler' in dit artikeltje op geenstijl vind je bovenaan de pagina een foto van Lee Miller in bad.
Lee Miller is zonder twijfel een van de aangenaamste personen om naar te kijken die er ooit bestaan hebben. Ze was ook nog intelligent, irriterend onafhankelijk en interessant.
Ze duikt voor het eerst in de geschiedenis op als assistente van de in Parijs wonende schilder/fotograaf Man Ray. Zijn bekendste schilderij beeldt de lippen van Lee Miller uit die boven het Jardin de Luxembourg in de lucht zweven.



Sommige van Man Ray's bekendste foto's beelden Lee Miller af:







Man Ray was, hij zegt het zelf in zijn autobiografie 'Self Portrait' verliefd op Lee Miller. Ik kan me dat levendig voorstellen. Het zijn de ogen die het 'm doen.



Toen het uitging tussen hun, bevestigde hij een foto van haar oog op een metronoom en noemde het 'object to be destroyed'. Latere uitvoeringen heetten 'object of destruction' en 'indestructible object'.



Lee Miller leefde haar leven verder als fotograaf, journalist, vrouw van een rijke egyptische zakenman en uiteindelijk de Engelse schrijver/kunstenaar Roland Penrose. Lucky bastard.
Voor de lol en omdat ze die foto ook voor de lol heeft gemaakt, vermoed ik, hier Lee's onvergetelijke impressie van de pyramide van Cheops:

11 september had niet hoeven gebeuren

Ali Soufan was zoniet de enige, dan toch één van de heel weinige Arabisch sprekende agenten van de FBI. In 2000 en 2001 was hij dicht op de hielen van de kapers van de vliegtuigen die op 11 september 2001 hun vernietigende werk deden. De reden dat het hem niet lukte om de kapers te achterhalen, was dat de CIA informatie voor hem achterhield.
Op 12 september, toen het al te laat was, stuurde de CIA aan Soufan informatie over de kapers. Toen Soufan zich realiseerde dat de CIA al een jaar lang wist van de aanwezigheid van de kapers in de VS, rende hij naar de WC en kotste de pot vol. Volledig overzicht hier.

Deze agent, die in de echte wereld echt opsporingswerk deed en niet in een Hollywood-productie de stoere held uithing, spreekt zich in de New York Times uit over het effect van de 'enhanced interrogation techniques', de hernieuwde scheiding van CIA en FBI, de verantwoordelijkheid voor de martelingen en ook nog -en dat is ook erg interessant- over de inzet van huursoldaten voor werk dat normaal gesproken door het leger gedaan zou worden.

Volgens Soufan is het resultaat van martelen nihil. De hernieuwde compartimentalisatie van het inlichtingenwerk van FBI en CIA was in eerste instantie de oorzaak dat 11 september kon gebeuren en is daarom fout. CIA-mensen konden de druk om te martelen niet weerstaan, maar het zijn de opdrachtgevers die gestraft moeten worden. En de druk om te gaan martelen kwam van 'contractors', private ondernemers in de oorlogsbusiness dus. Daarvan zijn er bijna 200.000 in Irak actief.

Het argument van Soufan dat CIA-functionarissen slechts bevelen uitvoerden, wordt al van alle kanten aangevallen. De bezwaren zijn duidelijk, het is een beroep op 'befehl ist befehl'.

De aanwezigheid van zoveel huursoldaten in Irak (meer dus dan soldaten van het reguliere Amerikaanse leger) is een significante regressie in de wijze van oorlogvoeren. Ik bedoel: zo ging het in de zestiende en zeventiende eeuw ook. Het was onze eigen Maurits die aan het eind van de zestiende eeuw in de Nederlanden een staand leger invoerde. Zijn innovatie wordt in de militaire geschiedenis algemeen als één van de belangrijkste beschouwd.

Eiland van de week


Socotra is een zeer exclusief oord. Het ligt ver weg, is vijf maanden per jaar onbereikbaar door het moesson-weer, er vliegt maar zo af en toe een vliegtuig heen, de bevolking spreekt een unieke taal en er zijn talloze plant- en diersoorten die gewoon nergens anders voorkomen.



Socotra zat in een vorig geologisch tijdperk aan Afrika vast. Het werd een eiland in de Indische Oceaan en de inheemse dieren en planten kregen hun eigen specifieke trekken. Een beetje zoals de Galapagos-eilanden in de Stille Oceaan, waar Darwin z'n ideeën over evolutie opdeed.



Je kunt naar Socotra toegaan. Dit jaar nog. (of hier) Het moet een zeldzame ervaring zijn om op een plantje te trappen en zojuist het laatste exemplaar van iets unieks om zeep te hebben geholpen.



Er zijn ook nog stranden en er is vast voldoende zon om bruin te bakken. Er zijn twee hele wegen op het eiland en vervoer per kameel behoort ook tot de mogelijkheden. De hotelaccomodaties schijnen te wensen over te laten en het eten is verteerbaar, maar kan voor onverwachte sensaties in het spijsverteringsproces zorgen. Hier nog een site met mooie foto's. Be inspired!

zondag 26 april 2009

Zondagoverpeinzing

Het doet me goed om op deze zondag als een van de eerste dingen van de dag te merken dat Frank Rich het in de New York Times met me eens is over de inhoud van de memo's over martelen. Zijn artikel heet 'the banality of the bush white house evil'. Hannah Arendt schreef ooit het boek 'the banality of evil' naar aanleiding van het proces tegen Adolf Eichmann in Jerusalem, 1963. Ongelooflijk, schreef ze, dat zo'n banale man zoveel kwaad op zijn geweten had. Eichman was de man die het transport van joden naar de vernietigingskampen regelde in de Tweede Wereldoorlog. Hij deed slechts zijn werk en liet de treinen op tijd rijden. De holocaust en de daders zijn tot op de dag van vandaag onderwerp van wetenschappelijke twisten.

Nu er dus sterke aanwijzingen zijn dat de regering Bush mensen liet martelen om zo aan een connectie tussen Saddam Hoessein en Al Qaida te komen, ontkom je niet aan de daarachter liggende vraag: en waarom moest dat dan zo nodig?
Alan Greenspan had het korte antwoord: olie. Het wat langere antwoord ligt in de neoconservatieve ideologie, zoals die werd uitgedragen in het 'project for the new american century'. Heel kort gezegd was het PNAC een verzameling rabiate halvegaren zoals Paul Wolfowitz, Robert Kagan en Bill Kristol, die oprecht geloofden dat de VS in staat zouden zijn het Midden-Oosten tot een democratische regio om te vormen door er oorlog te gaan voeren.
Onder een zeldzaam incompetente president en de bureaucratisch zeer onderlegde, dodelijk cynische vice-president Dick Cheney kregen deze bureaustrategen de kans om hun denkbeelden in de praktijk om te zetten.
Dat is wel genoeg banality of evil voor vandaag.

Voordat ik ga fietsen wil ik wel alvast de primeur van het weekend opschrijven: de uitbraak van een gevaarlijke griep in Mexico is natuurlijk niets anders dan een samenzwering van precies de boven omschreven machten. Het is een afleidingsmanoeuvre om aan de lange arm van de wet te ontkomen.