today's wisdom

"we are being fooled all the time, by people who have an interest in fooling us and the means and resources to do so"

maandag 1 juni 2009

Tegenstellingen



Shell-topman Jeroen van der Veer zei vanmorgen op Radio 1 dat hij voor tweemaal zoveel geld als hij verdiende (tien miljoen euro per jaar) het niet beter gedaan zou hebben. Maar voor de helft had hij het evenmin slechter gedaan. Duh.
Het beloningenstelsel bij Shell is het resultaat van een afweging van binnen- en buitenlandse belangen en de internationale markt, zei hij en in de top van Shell zitten acht buitenlanders en die moet je naar internationale maatstaven belonen, of anders... tja, anders wat?
Topmanagement is topsport, zei hij, maar hij doet wel aan duursport en dat gaat niet zonder een acht uur training in de week en veel slapen.

In dit korte filmpje wordt de zaak van een Nigeriaanse stam tegen Shell uit de doeken gedaan. Het is in de internationale markt ongebruikelijk om de kosten op mens en milieu door te berekenen in de prijs van je producten. Als we dat nou eens deden, dan wist de consument tenminste wat zijn benzine, zijn houten klapstoeltjes, zijn koffie en chocola, zijn melk en vlees en ga zo maar door echt kosten. Kun je ook een eerlijke keus maken.