today's wisdom

"we are being fooled all the time, by people who have an interest in fooling us and the means and resources to do so"

vrijdag 17 april 2009

Leuk voor onderweg


Neil Young, druk met duurzaam ondernemen, heeft ook nog tijd voor opnames en optredens.
Ik geloof dat 'Fork in the Road' alweer een tijdje uit is, maar ik was gister in de stad, het was koopavond en ik dacht: vooruit maar.
Het is een aardig ceedeetje, met een soort lichte rock'n roll à la Canned Heat, het typische Neil Young gitaargeluid en optimistische teksten over autorijden nieuwe stijl en de dingen van het leven in het algemeen ('got a pot-belly, gets in the way'). Het recente verleden wordt niet genegeerd, er is nog altijd een 'fucking war' aan de gang en "there's a bailout coming, but it's not for you. It's for all those creeps hiding what they do".
Kap neer, ceedeetje aan en karren maar.

CIA-beulen worden niet vervolgd

De Amerikaanse regering gaf een aantal memo's vrij waaruit blijkt dat de CIA 'enhanced interrogation techniques' gebruikte, zoals waterboarding, slaapdeprivatie en andere methodes die algemeen als 'martelen' omschreven worden.
President Obama maakte van de gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat de mensen die de martelingen uitvoerden niet zullen worden vervolgd, omdat ze "carried out their duties relying in good faith upon legal advice from the Department of Justice."

Als je de argumenten van de Spaanse rechter, dat je de opdrachtgevers niet kunt vervolgen omdat ze zelf niet martelden en die van Obama, dat je de uitvoerders niet kunt vervolgen omdat ze slechts hun plicht deden, bij elkaar optelt, kun je dus niemand vervolgen voor de praktijken in Guantanamo Bay en ontelbare andere rendition instellingen over de hele wereld. Nou nog even de slachtoffers overtuigen dat het eigenlijk gewoon helemaal niet gebeurd is...

Het zal ook niet: Fitna deel 2

"You have to pay to get out of going through all these things twice" (Bob Dylan)

De drammerige en zo langzamerhand strontvervelende ridder van het onbetwistbare gelijk Geert Wilders gaat ons vergasten op een vervolg op zijn monumentale mislukking Fitna.

Uit de Volkskrant: "Geert Wilders zegt een vervolg te gaan maken op zijn anti-Koranfilm Fitna. De film moet volgend jaar verschijnen en zal gaan over de consequenties van massa-immigratie uit moslimlanden.
De PVV-leider zegt dat hij ditmaal professionele hulp krijgt van mensen uit de Amerikaanse filmwereld. Hij gaat de komende tijd zowel in Nederland als in de Verenigde Staten fondsen werven."

Ik ben het er volstrekt mee eens dat Wilders professionele hulp krijgt. Waarschijnlijk gaat hij die ook nog krijgen van conservatieve groepen uit de VS, die hier goed gesponsorde zending gaan bedrijven om ons van onze duivelse ideeën over abortus, euthanasie en integratie af te helpen. Goed gezelschap, Geert! Vooral doen!

'De consequenties van massa-integratie uit moslimlanden?' Er wonen om en nabij een miljoen moslims, al dan niet geïmmigreerd, in Nederland. Te vragen dat dat geen consequenties heeft, is net zoiets als aan de herfstwind vragen om wel te waaien alsjeblieft, maar niet de blaadjes van de bomen af te trekken.

Een zonderling als Wilders vaart wel bij een klimaat van angst en onzekerheid. De omstandigheden zijn in zijn voordeel, zolang de mensen zich onzeker en machteloos voelen, bijvoorbeeld doordat hun baan op de tocht staat, hun belastinggeld opgaat aan ondoorzichtige vliegtuigaankopen of het bestuur zich arrogant gedraagt.

donderdag 16 april 2009

Bush-regime ter verantwoording voor martelen?

Eerder deze week berichtte de 'daily beast' dat zes leden van de regering Bush, onder wie hoofdaanklager Alberto Gonzalez, in Spanje vervolgd zouden worden voor martelingen die onder andere Spanjaarden in Guantanamo Bay getroffen hadden.
Ik hield dit bericht voor een hoax, maar inmiddels is er iets meer bekend. Juan Cole meldt op zijn blog 'Informed Comment'dat Richard Armitage (ook een betrokkene onder Bush) toegeeft dat de regering-Bush martelen opdroeg en sanctioneerde. Cole stelt dat de uitlatingen van Armitage wel eens belangrijk zouden kunnen zijn voor het proces.
Uit Spanje komt nu het bericht dat het hoofd van het Spaanse parket de zaak niet wil aanpakken, omdat die niet de materiële daders betreft, maar de opdrachtgevers. Die hebben zelf niet gemarteld. Dat is raar, want zo kun je dus schuldeloos een opdracht tot een oorlogsmisdaad geven en alleen degene die hem uitvoert, kan gestraft worden. Niet Milosevic, Karadzic of Mladic dus, maar de soldaten die schoten.
Dat is nog eens iets anders dan 'ich habe es nicht gewusst': 'ich habe es nicht getan!'

Schadenfreude

De autoverkopen blijven maar inzakken. Alleen de Duitse slooppremie (binnenkort ook in Nederland) lokt de klant nog naar de showroom. Als ik het goed heb, kopen de mensen dan een klein nieuw autootje, om maximaal rendement van de premie te hebben.
Jammer dat ze nog geen klein nieuw elektro-autootje kunnen kopen. Die zijn er immers nog niet, omdat de automotive industry twintig jaar in z'n neus heeft lopen peuteren en dacht dat alles wel goed zou komen. Ja hoor, de autorai trok maar de helft van de bezoekers van de vorige aflevering. Niemand interesseerde zich voor de nieuwe bumpers, meedraaiende koplampen of andere flauwekul-noviteiten.
Als een groot merk met een leuk klein elektro-autootje zou komen waar je lekker een dag in kan karren en die je dan thuis aan het stopcontact hangt, zouden de exemplaren niet aan te slepen zijn, ik ben er heilig van overtuigd. Een bedrijf als ececars uit Lochem, dat auto's ombouwt naar electrische aandrijving, kan de vraag nu al niet aan.

Belasting in Amerika

Kijk eens aan. Dat is nog eens boeiend: de gemiddelde Amerikaan betaalt ongeveer 9% van zijn inkomen aan federale belastingen. Bovendien staat het peil van die belastingen zo'n beetje op het laagste punt in dertig jaar. (Amerikanen betalen daarnaast nog wel belastingen in de staat waar ze in wonen)
Desondanks wordt Obama alvast aangevallen op zijn belastingbeleid, want het kan natuurlijk nooit goed blijven gaan. Daarom protesten vandaag, op de dag dat het belastingformulier ingeleverd moet zijn. De protestbijeenkomsten worden 'tea parties' genoemd, naar de Boston Tea Party, die het begin van de Amerikaanse bevrijdingsoorlog inluidde. Opstandige kolonisten mieterden de lading thee van drie schepen de haven van Boston in, omdat ze het niet eens waren met een belasting die de Britten hun hadden opgelegd.

Geithner 'gooit mest op een dooie boom'

De Duitse econoom FW Engdahl legt in een interview op The Real News Network uit wat Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van Financiën, had moeten doen om de banken uit de misère te trekken: de vijf of zes bedrijven (JP Morgan, Citibank, Goldman Sachs ea) die verantwoordelijk zijn voor de crisis moeten in overheidshanden komen, het management moet onmiddellijk de laan uit gestuurd worden en de 'toxic assets' (besmette leningen) moeten op nul geboekt worden, zodat ze in de toekomst ooit met enig rendement verkocht kunnen worden.

In plaats van dit scenario heeft Geithner er voor gekozen om de Amerikaanse belastingbetaler op te zadelen met de rekening van het financiële en manageriële echec van de top van Wall Street. Dat noemt Engdahl "throwing fertilizer on a dead tree".

"In de jaren negentig praatten we over de Russische oligarchen die de geldmarkt uitplunderden; vandaag de dag gebeurt zo'n beetje hetzelfde in Amerika."
Als de Amerikaanse regering de banken niet aanpakt, komt er geen snel einde aan de 'depressie'. "I don't call it a recession, I call it a depression."

Texas onafhankelijk?


Nadat drudgereport eergisteren al kopte dat Texas uit de unie van Verenigde Staten wil stappen, heeft nu ook de neutralere Huffington Post een bericht over gouverneur Rick Perry. Perry stelt dat Texas uit de unie kan stappen. Hij geeft als reden dat de federale overheid zich teveel met de staten bemoeit. Doorn in het oog zijn hem daarbij de federale belastingen. Vooral het stimuleringspakket voor de economie is hem te duur en komt naar zijn mening te veel op de schouders van de belastingbetaler terecht.
Eerder weigerde Perry een federale bijdrage van 550 miljoen dollar die bedoeld was om werklozen te ondersteunen.
Perry heeft met zijn opmerking over belastingen best een punt, vind ik. Maar als iets gewoon democratisch beslist is, vind ik het wel een beetje kinderachtig om dan stampvoetend proberen je gelijk te halen onder het uitroepen van tot de overtreffende trap opgevoerde dreigementen.

Overigens kopt drudgereport ook weer met Texas vandaag. De link verwijst naar de Dallas Morning News. Het artikel is letterlijk hetzelfde als dat op de Huffington Post en blijkt uiteindelijk afkomstig van Associated Press.

Het koraal redden


Japanse wetenschappers proberen een gestorven koraalrif weer tot leven te wekken. Dat doen ze door nieuw koraal uit te zetten.
Koraal is eigenlijk een diertje, dat al zo'n 650 miljoen jaar bezig is onze planeet te verfraaien. De onderwaterlandschappen die het maakt, bieden een thuis aan vissen en schelpdieren, filteren het water en zijn ook nog eens decoratief. Bovendien bouwen de beestjes, als je ze maar lang genoeg hun gang laat gaan, de meest prachtige vakantieoorden voor ons.

Het koraal is door verschillende oorzaken aan het uitsterven. Verzuring van het water, stijging van de temperatuur, pesticiden die in zee terechtkomen of andere vervuiling, het zijn allemaal uiteindelijk door ons veroorzaakte omstandigheden die het koraal vernielen. De actie in Japan is minder dan een druppel op de gloeiende plaat om iets terug te doen.

woensdag 15 april 2009

Texas verklaart zich 'onafhankelijk'

Van sommige conservatieve hardliners in de VS krijg ik echt koude rillingen. Of misschien is het de conservatieve spreekbuis drudgereport, die in zijn drammerige ideologische rechtlijnigheid associaties van de ergste soort oproept.
Het is de gewoonte op drudgereport om nieuws te maken van iets dat niet gezegd is, niet gebeurd is of helemaal niet bestaat, dat is niets bijzonders en niets nieuws. Matt Drudge was de man die ons Monica Lewinsky bracht, de stagiaire die Bill Clinton onder zijn bureau oraal genot verschafte en de jurk met de vlekken ongewassen opsloeg tot die door het gerecht onderzocht kon worden. De affaire zelf interesseerde eigenlijk niemand, was geen impeachment waard en ik kan me nog herinneren dat ik op de radio een vrouw op straat geïnterviewd hoorde worden die zei dat ze het zich best kon voorstellen, want zij vond Clinton ook wel een lekker ding. Lang leve de emancipatie, dacht ik.

Drudgereport is anti-abortus, anti-homo, pro-Palin, anti-Obama, pro Rush Limbaugh, pro republikeins, anti-belastingen (kost maar geld) en blinkt uit door foto's van democraten in rare houdingen met verwrongen gezichten (vooral de verzameling Nancy Pelosi is de moeite waard) en spic en span uitziende republikeinen die god weet waarom verwikkeld zijn in seksschandalen en processen wegens corruptie.

Nu kopt drudgereport met een 'flash'-nieuwsbericht over de gouverneur van Texas (een republikein) die heeft gezegd dat de federale staat zich teveel opdringt in het leven van zijn burgers. De kop: "Texas declares state sovereignty." Dat kan helemaal niet, je soevereiniteit uitroepen. Het wekt de indruk dat Texas zich gaat afscheiden van de unie. Willen conservatieven zo laag gaan? Waarom dan? Wat in hemelsnaam gebeurt er, dat ze zich zo opdraaien?

Terzijde: drudgereport is een interessant fenomeen. De website laat zien hoe je een ideologie kunt uitdragen zonder zelf content te verzorgen. Het enige dat drudgereport zelf maakt zijn de koppen en flashberichten zoals boven genoemd.

"My profession is in a meltdown"

Maureen Dowd van The New York Times vreest voor haar beroep. Journalistiek wordt bedreigd doordat zoveel mensen (zoals ik) gratis gebruik maken van de content die zij leveren.
De discussie doet onmiddellijk denken aan het pathetische verweer van de muziekindustrie tegen gratis downloaden. Ook daarbij was de vraag: hoe kunnen we verdienen aan iets dat de mensen alleen maar gratis willen hebben?
Dowd spreekt met Eric Schmidt van google. Schmidt wil niet betalen voor content, 'for obiously good capitalist reasons'. Hij vindt dat kranten maar iets nieuws moeten bedenken, dat deed google tenslotte ook. Zijn advies is om de reclame die krantenartikelen begeleidt meer persoonlijk en gerichter te maken.

Met privacy had google sowieso al afgerekend. Of dat zo goed is, weet Schmidt ook niet. Ik evenmin. Overigens vind ik de reclame die bijvoorbeeld googlemail me toestuurt irriterend en beangstigend. Maar soms gebruik ik ook wel eens een raar woordje in een email, alleen maar om te kijken wat voor malle link ik nu weer met de mail meekrijg.

Klimaat kan koeler

De gevaarlijke tree-hugging hysterici van het NCAR willen de wereld totaal lam leggen door een draconische verlaging van de CO2-uitstoot met 70% te eisen. Anders zwaait er wat voor onze planeet.

Ik vraag me af of een discussie tussen wel- en niet klimaatgelovers nog wel relevant is. Mensen met een mening zoals bovengesteld blijken vaak economische of ideologische belangen te hebben bij het ontkennen van menselijke invloed op het klimaat. Die kun je dus niet serieus nemen. Gelovige milieu-activisten die mij ook nog willen betrekken in hun persoonlijke antipathieën tegen dierproeven, bio-industrie en globalisering kan ik evenmin serieus nemen.
Ik merk dat er bij een breed publiek en ook bij ondernemers een voorzichtige, maar potentieel grote bereidwilligheid bestaat om duurzaam te denken en te investeren. Dat is alleen maar gunstig. Van schoner ondernemen en bewuster consumeren kan de wereld alleen maar beter worden.

Het artikel van het NCAR bevat slechts berekeningen die aangeven hoe het klimaat zich ontwikkelt bij diverse scenario's. Sinds de industriële revolutie is de temperatuur met gemiddeld 1 graad celsius gestegen. Dat komt door menselijk handelen, met name de vermeerdering van broeikasgas in de atmosfeer. Nog een graad erbij is 'de drempel voor gevaarlijke klimaatverandering'. De wereld wordt de komende tijd in alle geval warmer. Maar hoeveel warmer het wordt, daar kunnen we nog wat aan doen. Met de voorgestelde 70% minder uitstoot blijft de opwarming beperkt tot 0,6 graad.

dinsdag 14 april 2009

Minnesota krijgt -misschien- eindelijk senator

Bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar stonden ook een aantal zetels in de Amerikaanse senaat op het spel. De senaat heeft 100 zetels. Daarvan zijn er nu 56 democratisch, 2 stemmen er democratisch en 41 zijn republikeins. De democratische partij zou graag 60 zetels hebben, dan kunnnen ze een filibuster voorkomen, een eindeloze vertraging van de besluitvorming.
In de staat Minnesota was de race voor de senaatszetel extreem spannend. Na enige hertellingen leidde de democraat Al Franken met 225 stemmen meer dan zijn rivaal, republikein Norman Coleman.
Dit verschil werd gisteren bevestigd door een rechtbank in Minnesota. Coleman wilde meer stembiljetten toelaten tot de hertelling, maar dit werd hem niet gegund. Coleman kan nog in beroep gaan bij het hooggerechtshof van Minnesota en het hooggerechtshof van de VS, maar experts geven hem weinig kans.
De recente ervaringen met het stemgedrag van de republikeinen in de senaat geven aan dat het inderdaad relevant is voor adequate besluitvorming om een duidelijke meerderheid te hebben.

Het wiel uitvinden

Geloof het of niet, ik droomde vannacht dat ik Neil Young tegenkwam. Dat gebeurt me wel eens vaker (overkwam me ook al eens met Lennon en MacCartney), maar het had ook nog enige zin. Neil Young werkt al enige tijd aan 'repowering the American dream' met zijn lincvolt-project. Met lincvolt wil hij een grote Amerikaanse auto ongeveer een op vijfentwintig laten rijden. Ik vind dat een weinig ambitieus doel, hoewel het een rendementsverbetering van een keer of tien, dus een procentje of duizend zou inhouden.
Ik had Neil iets te zeggen, namelijk dat een Nederlands bedrijf de oplossing voor de electrische auto heeft gevonden. Gordon Murray zei in een interview met het Duitse autobild nog: 'Elektroautos sind Mist', maar hij weet ook nog niets van etraction.
Het idee van etraction is, zoals wel meer goede ideeën, simpel. Vervang de hele aandrijfunit, inclusief aandrijfassen, versnellingsbak en andere rendement vretende componenenten door een elektromotor in ieder wiel. Behalve maximale efficiency kun je ook nog energie terug winnen uit remmen.
eTraction bouwt momenteel aan vijf stadsbussen voor de gemeente Apeldoorn. In die bussen wordt een rendementsverbetering van veertig tot zestig procent gehaald. Dat is een stuk minder dan Neil Young haalt, maar volgens de makers is de rendementsverbetering in kleine auto's een stuk groter.
Kleine auto's geef ik trouwens meer toekomst dan slagschepen zoals Neil's Lincoln.
Waar ik van droomde is dat ik Neil Young bekend maakte met het principe van eTraction. Hij vond het een goed idee, maar voordat de contracten getekend werden was de nieuwe dag al aangebroken.

Iedereen armer door 'kredietcrisis'

Op dezelfde dag dat in Nederland geschat werd dat 'de Nederlander' gemiddeld 26.000 euro kwijt was aan de wereldwijde economische crisis, verscheen een artikel op The Agonist waarin de oorzaken van deze verarming werden samengevat.
We zijn gewoon bestolen door bankiers en hedgefunds die slimme manieren gevonden hadden om ons vermogen in liquide middelen om te zetten. Hoofdschuldigen zijn de topmanagers in het financiële circuit, die vaak zonder enig verstand van zaken een aantal processen in gang zetten die ons het geld uit de zak klopten. Nu grijpen deze zelfde mensen naar de laatste financiële assets, namelijk het vermogen van de belastingbetaler. Omdat dit vermogen in principe oneindig is (of in ieder geval op die manier wordt ingezet, door kapitaal uit de toekomst over te hevelen naar het heden door leningen) is er nog heel wat te halen voor de golden boys. (als iemand daar girls aantreft, laat het even weten - okee, Nina Brink ken ik nog: 'ik heb gewoon die vijf miljard achterover gedrukt om de toekomst van m'n gezin veilig te stellen')

Cuba en de VS

Via Stratfor een bericht over de Amerikaanse relatie met het eiland in de Caribische Zee. Conclusie: door de ligging van Cuba is het eiland van geopolitiek belang voor de VS. Amerika kan niet toestaan dat andere grootmachten de Caribische Zee beheersen vanaf Cuba. In het verleden ontstonden hierdoor twisten met Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie. Met het beëindigen van de Koude Oorlog is de dreiging van een andere grootmacht in feite weggenomen, daarom kan de VS nu de betrekkingen met Cuba versoepelen. Maar voor het regime in Cuba kan versoepeling van de betrekkingen met Amerika wel eens kwalijke gevolgen hebben. Mooie zin in het artikel: "In the end, Cuba probably would have preferred to be located somewhere not of strategic interest to the United States."
Mijn vraag is in hoeverre geopolitiek nog opgeld doet in een multipolaire wereld. Een mooi onderwerp voor een proefschrift.

Vuurwapenbezit in de VS

Bob Herbert stelt in zijn column in de New York Times het Amerikaanse wapenbezit aan de orde. Verbluffende cijfers: 120.000 doden per jaar door kleine vuurwapens. De impact van dit cijfer is te vermenigvuldigen met het aantal getroffenen in de omgeving. Het bezit van deze vuurwapens ter discussie stellen is een 'nonstarter'. Geen kans tegen de NRA en 'een menigte zogenaamde conservatieve beleidsmakers'.
Op termijn biedt de zelf aangegane marginalisatie van de republikeinen wellicht een opening voor deze discussie.