today's wisdom

"we are being fooled all the time, by people who have an interest in fooling us and the means and resources to do so"

woensdag 15 april 2009

Klimaat kan koeler

De gevaarlijke tree-hugging hysterici van het NCAR willen de wereld totaal lam leggen door een draconische verlaging van de CO2-uitstoot met 70% te eisen. Anders zwaait er wat voor onze planeet.

Ik vraag me af of een discussie tussen wel- en niet klimaatgelovers nog wel relevant is. Mensen met een mening zoals bovengesteld blijken vaak economische of ideologische belangen te hebben bij het ontkennen van menselijke invloed op het klimaat. Die kun je dus niet serieus nemen. Gelovige milieu-activisten die mij ook nog willen betrekken in hun persoonlijke antipathieƫn tegen dierproeven, bio-industrie en globalisering kan ik evenmin serieus nemen.
Ik merk dat er bij een breed publiek en ook bij ondernemers een voorzichtige, maar potentieel grote bereidwilligheid bestaat om duurzaam te denken en te investeren. Dat is alleen maar gunstig. Van schoner ondernemen en bewuster consumeren kan de wereld alleen maar beter worden.

Het artikel van het NCAR bevat slechts berekeningen die aangeven hoe het klimaat zich ontwikkelt bij diverse scenario's. Sinds de industriƫle revolutie is de temperatuur met gemiddeld 1 graad celsius gestegen. Dat komt door menselijk handelen, met name de vermeerdering van broeikasgas in de atmosfeer. Nog een graad erbij is 'de drempel voor gevaarlijke klimaatverandering'. De wereld wordt de komende tijd in alle geval warmer. Maar hoeveel warmer het wordt, daar kunnen we nog wat aan doen. Met de voorgestelde 70% minder uitstoot blijft de opwarming beperkt tot 0,6 graad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten