today's wisdom

"we are being fooled all the time, by people who have an interest in fooling us and the means and resources to do so"

woensdag 30 juni 2010

Waarom werken mensen in zieke systemen? ziek systeem #3

Nou ja, je moet toch ergens werken, nietwaar. Het is een beetje hetzelfde als vragen: waarom bestaat het universum, of, eh, alles zo'n beetje? Het bestaat immers al. Een veel interessantere vraag is: waarom bestaat het niet NIET? Onlangs kwamen hier nog de Jehova's getuigen aan de deur, die mij vroegen of ik wel eens nagedacht had over de vraag hoe klein de kansen waren dat het leven ooit ontstaan was als je dat volgens de evolutieleer en de kansberekening calculeerde.


Hier moet wel over nagedacht zijn! Nou, echt niet.

Nou is de kans dat ik daarover nadenk vrij klein, maar ik had juist het boek van Bill Bryson, 'A short history of nearly everything' gelezen', overigens een behartenswaardig boek voor iedereen die erin geïnteresseerd is hoe het staat met de wetenschap en hoe dat zit met de cosmos, quarks en protonen, dinosaurussen, schuivende continenten en andere elementaire natuurwetenschappelijke feiten en Bill Bryson had voor mij uitgerekend dat die kans zo ongeveer een paar miljard keer een paar miljard, laten we voor het gemak zeggen oneindig tegen één is, dus ik kon de mannen (het waren deze keer twee mannen) vertellen dat de kans, jazeker, astronomisch klein was.
Maar ja, zei ik erbij, hebt u wel eens nagedacht over hoe groot het universum is? Ja, dat hadden ze. Het universum, dat was onvoorstelbaar groot, het was reusachtig, het was, als het ware, niet te omschrijven zo gigantisch.


Lekker makkelijk, zo'n hand van een antropomorfe (mannelijke) god die alle twijfel, nadenken en andere zorgen uitsluit

En heeft u dan, vroeg ik nog, er ook bij stilgestaan hoe klein wij wel niet zijn? Ook dat hadden de mannen. We zijn nietig, we stellen niets voor, niet in de ruimte en niet in de tijd, we zijn zandkorrels in de onmetelijke woestijn, waterdruppels in Gods Grote Stille Oceaan enzovoorts.
Ja, zei ik, de kans dat wij elkaar ontmoeten op dit moment en op deze plaats is, zou je toch zeggen, ongeveer zo groot als de kans dat het universum spontaan is ontstaan en het leven volgens de evolutieleer en de hele rest ook, nietwaar.
Jazeker, de kans was enorm klein, het was een wonder.
Goed, zei ik, ik ben blij dat u mij begrijpt. Aangezien wij hier nu eenmaal toch staan in elkaars onmiddellijke nabijheid, is enkel daarmee dus al aangetoond dat het heelal en alles wat er aan vastzit, net zo goed door een toeval is kunnen ontstaan als door de hand van een of ander opperwezen dat wij trouwens toch niet kunnen kennen.
En daarmee wenste ik de heren goedendag en nee, ik wilde geen folder om er nog eens over na te denken.


Volgens de Vergelijking van Drake is de kans juist heel KLEIN dat er GEEN leven in het universum is. Rekenen maar!

Op de bovenstaande vraag kom ik een andere keer wel eens terug. Met enkel het feit dat je toch ergens moet werken, ben je er niet. Het blijkt namelijk in de praktijk dat juist de mensen met goede kwaliteiten opgesloten raken in andermans zieke systemen. Een merkwaardig fenomeen, dat zeker enige aandacht verdient.


Charles Taze Russell had in de negentiende eeuw een bijbelclubje, dat later uitgroeide tot de Jehova's getuigen

Over Jehova's getuigen nog het volgende: hoewel ik zelf een ongelovige ketter ben (ik ben er werkelijk van overtuigd dat er niets is dat op het bestaan van God wijst, helemaal niets. En als er al zoiets als een opperwezen bestaat, is dat uit de aard van de zaak een onkenbare entiteit en daar kun je dus niets mee, al helemaal niet er een set leefregels uit afleiden die je dan aan anderen oplegt) respecteer ik elk mogelijk geloof en ben er zelfs een beetje jaloers op, omdat geloof nu eenmaal een zekere gemoedsrust met zich meebrengt die kalmerend en levensverlengend werkt. Ik zou trouwens andere mensen nooit hun krankzinnigheden ontzeggen, dat zou immers betekenen dat ik de mijne ook moet opgeven.
Jehova's getuigen hebben in de loop van de tijd zwaar moeten boeten voor hun overtuiging en verdwenen in de Tweede Wereldoorlog in grote getale samen met de Joden in de Duitse gaskamers. Net zoals zigeuners en homo's. De Jehova's weigerden bijvoorbeeld om 'Heil Hitler' te zeggen. Alle heil komt van God, niet van een of andere omhooggevallen malloot. Nou, zeg zoiets maar eens (niet), in bruine tijden. Best wel dapper. Wees dus vriendelijk tegen mensen die met een boodschap voor u aan de deur komen. Het is niet altijd makkelijk.


Charles Taze Russell heeft een monument in de vorm van een pyramide. Hee mensen, ik kan het niet helpen hoor...

dinsdag 29 juni 2010

This Note's for You

Neil Young maakte in 1989 enigszins furore door in het liedje met de bovenstaande titel te zingen:

"Ain't singin' for Pepsi
Ain't singin' for Coke
I don't sing for nobody
Makes me look like a joke"



This Note's for You. Zijn beginakkoorden zijn dezelfde als die in mijn 'Modern Days Blues' (zie hier), maar dan andersom...

In de biografie 'Shakey' die Jimmy McDonough over Neil Young schreef, kunnen we lezen dat Neil's teksten er toe leidden dat MTV zijn clip niet wou draaien. Foei, Neil! Niet de hand bijten die je voedt, hè.

Zingen, zoals in de tekst hierboven, betekent voor Neil Young werken. Hij verdient er per slot van rekening zijn geld mee. Moeilijk genoeg in de moderne tijden van gratis downloaden, teruglopende inkomsten uit auteursrechten en mensen die in het algemeen vinden dat ze er recht op hebben de productie van andere mensen gratis en voor niets in hun huiskamer geleverd te krijgen. "I'm a big rock star, my sales have tanked', zingt Neil op zijn jongste CD, 'Fork in the Road'. Maar goed, Neil kon nog zingen 'I don't sing for nobody', wat feitelijk betekent dat hij het voor zichzelf doet, voor zijn plezier of hoe je het ook noemen wilt.



Da's mooi voor Neil, maar hoe zit het met jou en mij? Over het algemeen werk ik voor mezelf, om een beter leven te krijgen. Genoeg salaris, genoeg vrije tijd, een fijne werkomgeving, niet teveel stress, een prettige manier om de dag door te komen en misschien zoveel verantwoordelijkheid als je dragen kunt, om iets voor je omgeving te betekenen, hopelijk iets goeds. Zodat er uiteindelijk, zoals bij mijn vader, op de begrafenis een verbijsterend aantal mensen komt opdagen dat iets vriendelijks over je te zeggen heeft. Sommige mensen krijgen ook nog een mooie steen op hun graf met een spreuk erop en een boek over hun opmerkelijke levenswandel. Een pyramide op je kop, dat is ook niet gek, die gaat lekker lang mee.


Alan Parsons spreekt zich uit over de pyramide-rage die Europa eind jaren zeventig teisterde. Beter slapen, scherpe scheermesjes, rijkdom en gezondheid dankzij pyramides! Yeah right...

Het merkwaardige geval doet zich voor dat ik al mijn hele werkende leven, inmiddels een jaar of vijfentwintig, te horen heb gekregen dat ik het niet beter mag krijgen. Ieder jaar opnieuw, bij iedere CAO-onderhandelingsronde van welke beroepsgroep ook, kreeg ik weer te horen dat de loonsverhoging toch echt beperkt moest blijven, 'in het belang van de economie'. Het gaat trouwens niet alleen om salaris, het geldt voor alle arbeidsvoorwaarden. Steeds weer is 'de economie' belangrijker dan ik. Nou is het ook wel weer heel erg vreemd dat ondanks alle concessies en toezeggingen, alle rechten die ik heb ingeleverd aan vakantiedagen, ziektedagen en medezeggenschap en alle plichten die ik daartegenover kreeg zoals verplichte overuren, verhoogde ziektekosten en verminderd reisbudget, het met die economie al sinds jaar en dag maar slechter en slechter gaat. Het geld dat ik heb uitgespaard schijnt aan de andere kant met voortschrijdende snelheid in een zwart gat te verdwijnen dat om steeds meer bijdrages vraagt. Hee hallo zeg, ik heb niks meer te geven, nog even en ik ben gezien de kosten van het bestaan een feitelijke contractslaaf met een termijn die ik in dit leven niet meer zie eindigen.


Fuck, daar gaan m'n reindeer...

Wat zou het een opluchting zijn als we die altijd zieke en nooit dode patient, 'de economie', terug bannen naar het rijk der fabelen waar hij vandaan komt en thuis hoort. Liefst samen met alle gelovigen en belanghebbenden, alle Friedmans, Clintons, Reagans, Keynesen, Scheringa's, Hjalmar Horace Greeley Schachts (de man die voor Hitler geld uit het niets verzon, zodat de Duitse oorlogsmachine kon gaan draaien, halverwege de jaren dertig) en niet te vergeten het banksaldo van de hele wereld, dat voor 98 procent bestaat uit een virtueel, dat wil zeggen verzonnen bedrag. Dat is ook niet eerlijk, dat politici wel gewoon een bedrag mogen verzinnen dat ze vervolgens in de echte wereld kunnen uitgeven. Waarom mag ik dat niet?

De economie bestaat niet. Ik besta wel. Ik ben dus veel belangrijker. Dat is de note for you. You, ja. Of ben ik tegen mezelf aan het praten?

maandag 28 juni 2010

De vreugden van de mijnbouw

Vorige week bereikte ons het bericht van enorme ertsenvoorraden in Afghanistan. Het land mag zich verblijden met de aanwezigheid van grote hoeveelheden koper, ijzer en zeldzame metalen zoals lithium in de bodem. Vooral de zeldzame metalen zijn van belang voor onmisbare Westerse benodigdheden als telefoons en laptop computers. De totale waarde van de ertsen zou zo'n duizend miljard dollar bedragen, een mooi afgerond biljoen. Er zijn dagen...


Omslag van een folder over mineralen in Afghanistan uit 2006. Staat alles al in, kun je gewoon downloaden

Hoewel het bericht als een nieuwtje werd gebracht, kan ik me niet voorstellen dat het voor ingewijden ook zo is. Op Wikipedia staat al sinds 2008 een artikel over ertsenvoorraden in Afghanistan. Er wordt daar geschreven over een rapport uit 2007 van de Amerikaanse overheid en nieuwe Afghaanse mijnbouwwetten die uit 2006 dateren. Zoals de New York Times het meldde, zijn de ertsvoorraden al in de jaren tachtig door Sovjet-experts in kaart gebracht. Die gegevens lagen vervolgens blijkbaar vrijelijk ter inzage in de bibliotheek in Kabul en even afgezien daarvan, die geheime diensten zullen toch wel IETS doen aan het verzamelen van relevante informatie? Ze waren best wel druk in Afghanistan in de jaren tachtig, vraag het Bin Laden maar eens. Daarbij was het dan weer merkwaardig dat het bericht naar buiten kwam via het Pentagon, alsof ze daar zitten te werken in dienst van grote corporaties. Wat zeg ik nu toch weer?


Nikkelmijn op Nieuw-Caledonië, een Frans Zuidzee-eiland

Grote mijnbouwbedrijven zijn bekend om de invloed die ze uitoefenen op landen waar wat te halen valt. Ik mag u even herinneren aan mijn blogpost over het mooie eiland Bougainville, waar de inheemse bevolking na een strijd van een jaar of tien met huurlingen en het Australische en Indonesische leger wist te bewerkstelligen dat ze de eenvoudige zeggenschap over hun eigen grondgebied terug kregen. Er stond pas geleden een mooie serie in Trouw, 'bloedmobieltjes', die had betrekking op de mineralenmijnen in Congo. Er rust copyright op de foto's in de serie, dat zal ik respecteren. Het verhaal is echter duidelijk: vrouwen en kinderen delven ertsen in de mijn op basis van contractslavernij. Corrupte ambtenaren, militairen en grondbezitters handhaven de situatie met inzet van het nodige geweld.
Nicholas Kristof, vaste columnist van de New York Times, schrijft over de oorlog in Congo in een artikel dat een rechtstreeks verband legt tussen enerzijds de aanwezigheid van mineralen en de oorlog, en anderzijds de Westerse behoefte aan mineralen en het voortduren van de situatie: "Eastern Congo is the site of the most lethal conflict since World War II, and is widely described as the rape capital of the world. The war had claimed 5.4 million deaths as of April 2007, with the toll mounting by 45,000 a month, according to a study by the International Rescue Committee."
[...] "I’ve never reported on a war more barbaric than Congo’s, and it haunts me. In Congo, I’ve seen women who have been mutilated, children who have been forced to eat their parents’ flesh, girls who have been subjected to rapes that destroyed their insides. Warlords finance their predations in part through the sale of mineral ore containing tantalum, tungsten, tin and gold. For example, tantalum from Congo is used to make electrical capacitors that go into phones, computers and gaming devices."


Grondstoffen voor onze gadgets: een mijn in Congo


Het is moeilijk om schuld toe te wijzen aan een bedrijf. Het is geen persoon die een misdaad kan plegen en die je kunt aanhouden en opsluiten. Als een bedrijf een stel huurlingen inzet om een situatie te beveiligen, kiezen de huurlingen de methode, niet het bedrijf.
Het is wel bedenkelijk hoever bedrijven willen gaan om goedkoop te produceren. Ik weet dat het vermoeiend is om overal de Tweede Wereldoorlog bij te slepen, maar IG Farben, het grote Duitse chemische kartel, sloot in februari 1941 een contract met de SS voor de levering van arbeiders aan hun fabriek voor kunstmatig rubber (Buna) in Auschwitz. IG Farben betaalde aan de SS vier mark per dag voor een geschoolde arbeider, drie mark voor een ongeschoolde arbeider en één mark vijftig voor een kind. De rest van de arbeidsvoorwaarden werd overgelaten aan de SS. Die interpreteerde ze als volgt: je ruimt de Joden op in Duitsland, stuurt ze naar Polen, elimineert een deel meteen (ja, je bent toch bezig met de Endlösung), degenen die kunnen werken laat je werken, maar je laat ze ondertussen gewoon creperen door honger en ziektes en de dooien vervang je door nog levende verse mensen.


Zo ging dat in Nazi-Duitsland. Een 'Vereinbarung (aanwijzing) in Briefform' dat het concentratiekamp arbeidskrachten aan de IG beschikbaar stelt voor een bepaalde prijs. Ondertekend met 'Heil Hitler' door een van de directeuren, Dr. Dürrfeld.

In dit speciale geval is het trouwens de vraag of IG Farben het deed om de kosten te drukken. Het was eerder zo dat er een inspanning van ze gevraagd werd voor de oorlog. De winst werd door het regime bepaald, arbeidskosten speelden in dit geval dus niet eens een rol. Omdat het nu geen oorlog is in dezelfde zin als in 1940-45 en de grote corporaties niet werken onder dictatoriale druk, ligt er natuurlijk ook een grotere verantwoordelijkheid voor de arbeidsomstandigheden op ze.

Er verscheen afgelopen weekend een filmpje op youtube dat aandacht vraagt voor de omstandigheden in Congo. Het roept de mensen op om electronica-producenten te emailen met de boodschap dat ze hun producten 'conflict-vrij' moeten maken. Ze moeten dus geen mineralen uit Congo meer kopen. Meer informatie op raisehopeforcongo.org.