today's wisdom

"we are being fooled all the time, by people who have an interest in fooling us and the means and resources to do so"

donderdag 16 april 2009

Geithner 'gooit mest op een dooie boom'

De Duitse econoom FW Engdahl legt in een interview op The Real News Network uit wat Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van Financiën, had moeten doen om de banken uit de misère te trekken: de vijf of zes bedrijven (JP Morgan, Citibank, Goldman Sachs ea) die verantwoordelijk zijn voor de crisis moeten in overheidshanden komen, het management moet onmiddellijk de laan uit gestuurd worden en de 'toxic assets' (besmette leningen) moeten op nul geboekt worden, zodat ze in de toekomst ooit met enig rendement verkocht kunnen worden.

In plaats van dit scenario heeft Geithner er voor gekozen om de Amerikaanse belastingbetaler op te zadelen met de rekening van het financiële en manageriële echec van de top van Wall Street. Dat noemt Engdahl "throwing fertilizer on a dead tree".

"In de jaren negentig praatten we over de Russische oligarchen die de geldmarkt uitplunderden; vandaag de dag gebeurt zo'n beetje hetzelfde in Amerika."
Als de Amerikaanse regering de banken niet aanpakt, komt er geen snel einde aan de 'depressie'. "I don't call it a recession, I call it a depression."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten