today's wisdom

"we are being fooled all the time, by people who have an interest in fooling us and the means and resources to do so"

zaterdag 2 mei 2009

Wat maakt een piraat?


Misschien komt een deel van het antwoord uit de kranten van McClatchy. In een oude Engels-koloniale gevangenis interviewden ze een Somalische piraat.
Het komt, zo vertelt de man, door de overbevissing van de lokale zee door Europese en Aziatische vissers. Doordat Somalië geen centrale regering heeft, kan er geen verdienste uit die activiteiten worden getrokken, worden de eigen vissers met hun kleine bootjes uit de markt gedrukt en de zee eenvoudig leeggevist. Dan is er niks meer te halen en moeten de mensen wel iets anders verzinnen om een inkomen te hebben.
De stad die altijd genoemd wordt als het nest van de piraten, Eyl, ziet er op google earth zo uit:



Er gaan al stemmen op om die stad maar flink plat te bombarderen, net zoals de koloniale machten vroeger roversnesten uitrookten. Zo te zien kan het al niet veel platter. De overlevenden worden daar trouwens niet vrolijker van, en evenmin rijker.

Somalië was de plek waar de Amerikanen vernederd afdropen nadat er een dode soldaat door de straten van de hoofdstad Mogadishu was gesleept in 1993.
In vroeger tijden was Somalië de verblijfplaats van de 'queen of sheba', die trouwens niets te maken heeft met Ayaan Hirsi Ali, die er ook vandaan komt.

Somalië heeft geen centrale regering, er is een overvloed aan handvuurwapens en een tekort aan werk. Gemiddeld verdient een Somali 600 dollar per jaar. Dat doen ze in de agrarische sector (65%), de industrie (10%) of de dienstverlening (25%). Bij gebrek aan een regering werpt iedereen die een wapen kan vasthouden zich op als leider. Dat gaat beter als je het in familieverband doet. Dat gebeurt dan ook en de facto is de macht in handen van gangsters die legertjes van gedrogeerde tieners in stand houden.

Ik denk dat een reaguurder op Mcclatchy niet te ver van de waarheid af zat toen hij schreef: "all you rabid, right conservatives, this Somalia sounds like your kind of "paradise on earth", ie. small government (almost none)- no gun control- might makes right!!
Maybe you can move there and take your Bushies with you- start a war- there must be lots of WMDs- Al Qaeda also- you'll have fun- shooting day and night- lots of drugs, you'll love khat, but alcohol might be a problem and best of all NO TAXES. SO, get moving YOUR PARADICE is WAITING!!!!!!!!!!
"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten