today's wisdom

"we are being fooled all the time, by people who have an interest in fooling us and the means and resources to do so"

maandag 27 april 2009

Lee Miller in bad


Waarheid en wijsheid komen op de meest vreemde manieren op je af. Via de link 'Hitler' in dit artikeltje op geenstijl vind je bovenaan de pagina een foto van Lee Miller in bad.
Lee Miller is zonder twijfel een van de aangenaamste personen om naar te kijken die er ooit bestaan hebben. Ze was ook nog intelligent, irriterend onafhankelijk en interessant.
Ze duikt voor het eerst in de geschiedenis op als assistente van de in Parijs wonende schilder/fotograaf Man Ray. Zijn bekendste schilderij beeldt de lippen van Lee Miller uit die boven het Jardin de Luxembourg in de lucht zweven.



Sommige van Man Ray's bekendste foto's beelden Lee Miller af:







Man Ray was, hij zegt het zelf in zijn autobiografie 'Self Portrait' verliefd op Lee Miller. Ik kan me dat levendig voorstellen. Het zijn de ogen die het 'm doen.



Toen het uitging tussen hun, bevestigde hij een foto van haar oog op een metronoom en noemde het 'object to be destroyed'. Latere uitvoeringen heetten 'object of destruction' en 'indestructible object'.



Lee Miller leefde haar leven verder als fotograaf, journalist, vrouw van een rijke egyptische zakenman en uiteindelijk de Engelse schrijver/kunstenaar Roland Penrose. Lucky bastard.
Voor de lol en omdat ze die foto ook voor de lol heeft gemaakt, vermoed ik, hier Lee's onvergetelijke impressie van de pyramide van Cheops:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten