today's wisdom

"we are being fooled all the time, by people who have an interest in fooling us and the means and resources to do so"

dinsdag 16 juni 2009

Het einde van de dollar?

Dat de dollar zijn waarde zou verliezen, staat al een tijdje vast. Willem Middelkoop van RTL-Z schreef er twee jaar geleden al een boek over. In het kort komt de stelling er op neer dat de waarde van de dollar niet te handhaven is door de schuldpositie van de VS. Het enige dat de dollar boven water houdt is zijn status van 'reserve currency', de valuta waarin regeringen hun geld beleggen. China, Arabië en India hebben reusachtige hoeveelheden dollars (in de vorm van staatsobligaties), waarmee ze in feite de militaire macht van Amerika overeind houden.
Als de dollar zijn status van 'reserve currency' verliest, valt de bodem er onder uit. Sommige mensen verklaren grote delen van de geopolitiek uit Amerika's financiële omstandigheden. De oorlog met Irak zou in die optiek gevoerd zijn omdat Saddam zijn olie in euro's en niet meer in dollars wilde verhandelen.
Er zijn geruchten dat China al een tijdje probeert van zijn dollars af te komen. Dan kunnen ze nog wel even vooruit, want ze hebben er zo'n twee biljoen van. (2.000.000.000.000)
In dit grafiekje kun je trouwens al zien dat er toch al een beetje verschuiving in de reserve currencies is waar te nemen:



Zes 'euraziatische' landen hebben zich verenigd in de 'Shanghai Cooperation Organisation': Rusland, China, Oezbekistan, Kirgizië, Tadzjikistan en Kazachstan. Er zijn nog vier 'toeschouwers': Iran, India, Mongolië en Pakistan.
Deze landen kwamen op maandag 15 en dinsdag 16 juni bij elkaar om te praten over een nieuwe 'reserve currency'. President Medvedev van Rusland riep daar al eerder toe op. Hij deed het niet helemaal onlogische voorstel om de geldstandaard van het IMF, de SDR's of Special Drawing Rights' daar voor te gebruiken. Hier een filmpje van Russia Times over de bijeenkomst:



In de VS zijn al berichten in de pers verschenen die het einde van de dollar, de Amerikaanse hegemonie en het Amerikaanse tijdperk aankondigen. Het is voor ons Europeanen natuurlijk aardig dat het betekent dat wij een plaatsje opschuiven in de rangorde der volkeren.
Zou Geert Wilders hier al rekening mee houden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten