today's wisdom

"we are being fooled all the time, by people who have an interest in fooling us and the means and resources to do so"

maandag 15 juni 2009

De toekomst van onze rechtspraak



Arbitrage wordt steeds populairder. Dat uit zich op verschillende manieren. Mediation komt steeds vaker voor, met name bij echtscheidingen en arbeidsrechtelijke geschillen. Het scheelt tijd en geld, wordt geïnitieerd en begeleid door de betrokken partijen en ontlast de rechterlijke macht.
Aan andere vormen van arbitrage kleven soms bezwaren, zoals veel mensen die te maken hebben gehad met het medisch tuchtcollege kunnen beamen. De arbitrage wordt dan gebruikt om de eigen beroepsgroep te beschermen en voor schadevergoeding te behoeden.

In de VS is het inmiddels gebruikelijk dat werkgevers anticiperen op mogelijke rechtsgang door in het contract op te nemen dat, in geval van een geschil, er arbitrage zal plaatsvinden. De werknemer kan dan dus niet naar de rechter. Als hij besluit tot arbitrage moet hij betalen om gehoord te worden. De arbiter, die is gekozen door de werkgever, beslist in 94 procent van de gevallen in het voordeel van de werkgever. Beraadslagingen en overwegingen van de arbiter zijn geheim.
Dit soort procesgang leidt natuurlijk tot excessen. Het bekendste geval is waarschijnlijk dat van een twintigjarige vrouw die, in dienst van Kellog-Brown-Root, een minder plezierige ervaring had die velen van ons minder goed zouden verwerken dan zij het ogenschijnlijk gedaan heeft.

Jamie Leigh Jones ging naar Irak, kreeg een drankje van een collega en verloor het bewustzijn. Toen ze weer bijkwam had ze verwondingen aan haar dijen, borst en benen. Ze bleek meerdere malen verkracht en gesodomiseerd te zijn door verschillende mannen. Dat is althans haar verklaring. Het hoeft geen verbazing te wekken dat die verklaring wordt aangevochten. Het is echter zo dat, door de arbitrage-clausule in haar contract met KBR, de bewijsstukken in de zaak in handen zijn van de arbiters. En die zijn dus niet onafhankelijk. Luister hier naar Jamie en haar advocaat die de zaak uit de doeken doen, met details die je misschien niet wilt horen:



Jamie Leigh Jones probeert in het Amerikaanse congres gehoord te worden, zodat ze haar zaak voor de rechter kan brengen. Tot dusver zonder succes. Ze heeft een stichting opgericht, de Jamie Leigh Foundation, voor slachtoffers van misdaden in dienst van bedrijven die voor de Amerikaanse overheid werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten