today's wisdom

"we are being fooled all the time, by people who have an interest in fooling us and the means and resources to do so"

donderdag 23 april 2009

JSF reeds aangeschaft door CDA


Gisteren een deel van het debat over de aanschaf van twee test-JSF's gevolgd via internet.
Het leek mij duidelijk dat er een meerderheid is tegen de aanschaf van die toestellen. Uit de bijdrage van Mariko Peters van GroenLinks werd me duidelijk dat de PvdA het regeerakkoord niet schendt, omdat er na de tijd aanvullende afspraken zijn gemaakt. De daarin gestelde voorwaarden zijn niet ingelost en het staat de PvdA dus vrij om haar opstelling te wijzigen.
Toen ik vanmorgen op de radio staatssecretaris Jack de Vries hoorde zeggen dat we ons moesten houden aan "contracten die reeds getekend zijn" en "afspraken die gemaakt zijn", drong het beeld zich aan me op van iemand die een stiekem bekokstoofde deal met valse argumenten achteraf goed gepraat wil krijgen. Een goed voorbeeld van zo'n vals argument is de bewering van de staatssecretaris dat, als we dan tenminste één JSF-je kopen, dat we die heus nog wel volgend jaar kunnen teruggeven aan Lockheed Martin. Dat hebben ze zelf gezegd. Een waardeloze en totaal ongeloofwaardige uitlating. D'66-voorman Pechtold sprak niet voor niets over een point of no return: als we de testtoestellen kopen, gaan we de JSF ook kopen.
De grap is nu dat, als het CDA zich inderdaad heeft verkocht aan de Amerikanen (wat ik best voor mogelijk houd, gezien het track record van de kabinetten Balkenende in deze en de beloning die ze gehad hebben in de vorm van Jaap de Hoop Scheffer als baas van de NAVO), dat dan de enige uitweg die het CDA heeft tegenover de Amerikanen, een kabinetscrisis en nieuwe verkiezingen is.
Ik ben het met Hero Brinkman van de PVV eens dat die mooi op 4 juni gehouden kunnen worden, tegelijk met de Europese verkiezingen. Komt daar ook nog eens iemand voor opdagen.

Update: De PvdA besloot het kabinet voorlopig te redden. Een nieuw kabinet wordt in 2012 geconfronteerd met de tot dan toe geheime overeenkomsten die de vorige kabinet hebben geregeld en mag die aan de volksvertegenwoordiging proberen te verkopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten