today's wisdom

"we are being fooled all the time, by people who have an interest in fooling us and the means and resources to do so"

maandag 4 mei 2009

Eiland van de week: Grenada



Gisteravond, in met het oog op morgen, presenteerde Coot van Doesburgh haar boek 'Grenada, liefde voor een eiland'.



Grenada is een eiland in de Caribische zee, een land met zo'n 100.000 inwoners dat leeft van toerisme, specerijen en cacao.
In het koloniale verleden was het eerst een deel van het Franse imperium, na 1763 hoorde het bij Engeland. De natuurlijke haven van de hoofdstad St. George was aantrekkelijk voor de vloot, die er orkanen kon uitrijden.



Er werd in de koloniale tijd suiker verbouwd en daarvoor werden veel slaven uit Afrika geïmporteerd. De lokale bevolking verdween nagenoeg helemaal. Ze sprongen in 1651 liever van een klip af de zee in dan zich onder de Fransen te voegen (ik kan me voorstellen dat ze bij dat 'springen' wel een beetje geholpen zijn door de Fransen). In 1958 werd Grenada een soort van onafhankelijk, maar bleef onder Engelse invloed. In 1979 was er een linkse opstand, aangevoerd door de populaire Maurice Bishop. Korte tijd was er sprake van een swingende revolutie, die doet denken aan de beginjaren van Fidel's revolutie op Cuba, toen Hemingway hem nog een prijs gaf voor het vangen van de grootste vis in een viswedstrijd.



Maurice Bishop was niet recht genoeg in de Marxistische leer en hij werd in 1983 afgezet door ware communisten, die hem vermoordden toen hij probeerde terug aan de macht te komen. De Amerikaanse regering-Reagan greep daarop in en stuurde een troepenmacht naar het eiland. In 2000 kwam er een waarheidscommissie naar Zuid-Afrikaans model, om de misstanden van de periode 1979-1984 te onderzoeken. Hoewel dat niet erg bevredigend verliep, was er genoeg ondernemingszin en flexibiliteit op het eiland teruggekeerd (of ontstaan) om de gevolgen van de orkaan Ivan in 2004 op te vangen. Ivan beschadigde negentig procent van alle gebouwen op Grenada.



Er was weinig reisinformatie te vinden op het web. Vanuit Duitsland kun je voor ongeveer 1500 euro twee weken naar Grenada, alleen overnachting. Wel rekening houden met een paar vaccinaties en links rijden op de weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten