today's wisdom

"we are being fooled all the time, by people who have an interest in fooling us and the means and resources to do so"

zaterdag 25 april 2009

Primaire bronnen, Guantanamo en waterboarding


Even uit m'n hoofd: een primaire bron is voor een historicus een origineel document, of een ooggetuigeverslag, in alle geval een voorwerp met rechtstreekse betrokkenheid bij enige gebeurtenis.

De Amerikaanse historicus David Kaiser heeft de vrijgegeven documenten, een rapport van de senaat en de memo's betreffende de 'enhanced interrogation' doorgespit en erover geschreven op zijn blog.

Als ik het even cru samenvat, komt zijn verhaal op een paar hoofdpunten uit:

1- Martelen leverde geen informatie op waardoor aanslagen verijdeld zijn, Amerikaanse steden voor onheil behoed zijn of mensenlevens zijn gered.
2- Uit de stukken blijkt dat de misstanden in Abu Ghraib niet toe te schrijven waren aan een paar 'bad apples', maar dat, juist omdat die 'bad apples' vervolgd en veroordeeld zijn, er genoeg aanwijzingen voor vervolging van hoger geplaatsten zijn, nu immers het rapport van de senaat aantoont dat het bevel voor die misstanden van hogerhand kwam.
3- De gebruikte methodes moesten een link tussen Al Qaida en Irak aantonen. Ze werden ingevoerd juist in de opbouw naar de oorlog met Irak. Zo was er dus toch een logische reden voor martelen, namelijk dat de gemartelde persoon gaat zeggen wat je graag wil horen.

Uncle Joe Stalin had het niet beter kunnen doen. Waarom de regering Bush en de neoconservatieven zich altijd zo verbonden voelden met Winston Churchill is bijzonder raadselachtig.

Bukowski en pulp



Ik was in de bieb in de stad en besloot om maar weer eens een exemplaartje van 'Pulp' mee te nemen. Dat is het laatste boek van Charles Bukowski, dat hij schreef toen hij al een mooi eind richting de oneindigheid was.
Het was een Nederlandse versie, maar vooruit maar. Op de achterflap stonden een paar citaten van Martin Bril. "...alsof de schrijver zijn trouwe fans nog één laatste plezier heeft willen doen."
Martin Bril, van wie ik nooit een woord gelezen heb en die ik bij toeval één keer heb horen spreken, doet mij een groot plezier met dit gave voorbeeld van synchroniciteit.
Voor degenen die dat niet snappen, laat ik nog even de meester zelf aan het woord:



Op zoek naar een connectie tussen Bukowski en Bril stuitte ik op een affaire uit de jaren tachtig, toen een boek van Bukowski werd verwijderd uit de Nijmeegse bibliotheek. 'Een lezeres en de adjunct-directeur' stoorden zich aan een verkrachtingsscene en gesol met een lijk in de verhalenbundel 'verhalen van alledaagse waanzin'.

Jaren tachtig, huh? Heb ik geluk dat ik toen niet in Nijmegen woonde. Ik ontdekte Bukowski in de bibliotheek in Dieren, nadat ik in 1989 uit het ziekenhuis kwam. Ik had tijd om te lezen, toen. Bukowski stond naast Boudewijn Büch, en die titel 'verhalen van alledaagse waanzin'... er is wat voor te zeggen dat het geen goeie invloed is geweest, maar het leven werd nooit meer helemaal hetzelfde. "I rather like it."

Voor de niet zo teerhartigen hier nog een fragment. Voor mijn part kom je uit Nijmegen, waarom niet? Spoiler alert: bevat vrouwenmishandeling en Bono Vox.

Kijk, zo werkt dat

Je bent rustig aan het varen, dan komt er een bootje uit de verte...



Hoewel er staat 'attacco pirati a adriatica'speelt het zich af op de zee tussen het eiland Socotra en de Malediven. 'Adriatica' is waarschijnlijk de naam van het jacht.


Je zou het nooit raden, maar dat stuk land daar linksonder is Somalië.

vrijdag 24 april 2009

Ilse de Lange

Nu Ilse de Lange zo'n beetje alle 3 fm awards heeft binnen gesleept, is het mooi tijd voor een oudje. Goed liedje van John Mayer, de muzikanten is het late uur aan te horen. Wakker worden, heren!

Martelen werkt niet

Het is goed om maar weer eens te zeggen dat de marteling van een verdachte helemaal niet de informatie oplevert die je wilt hebben. De FBI heeft jarenlange ervaring met het loskrijgen van informatie uit verdachten zonder martelen en heeft daar uitstekende methodes voor ontwikkeld.
Martelen is aardig voor Jack Bauer in '24', maar in de praktijk werkt het gewoon niet. Een gemartelde verdachte vertelt je alles wat hij denkt dat je wilt horen, als je maar ophoudt. De beste methodes voor het verkrijgen van informatie zijn gebaseerd op het bouwen van een relatie met de verdachte.



Bekijk deze video eens, met Keith Olbermann van MSNBC. Afgezien van het feit dat martelen niet werkt, komt hij met een nieuwe serie verbluffende leugens van de regering Bush. Niet dat we daar nog van opkijken.

donderdag 23 april 2009

JSF reeds aangeschaft door CDA


Gisteren een deel van het debat over de aanschaf van twee test-JSF's gevolgd via internet.
Het leek mij duidelijk dat er een meerderheid is tegen de aanschaf van die toestellen. Uit de bijdrage van Mariko Peters van GroenLinks werd me duidelijk dat de PvdA het regeerakkoord niet schendt, omdat er na de tijd aanvullende afspraken zijn gemaakt. De daarin gestelde voorwaarden zijn niet ingelost en het staat de PvdA dus vrij om haar opstelling te wijzigen.
Toen ik vanmorgen op de radio staatssecretaris Jack de Vries hoorde zeggen dat we ons moesten houden aan "contracten die reeds getekend zijn" en "afspraken die gemaakt zijn", drong het beeld zich aan me op van iemand die een stiekem bekokstoofde deal met valse argumenten achteraf goed gepraat wil krijgen. Een goed voorbeeld van zo'n vals argument is de bewering van de staatssecretaris dat, als we dan tenminste één JSF-je kopen, dat we die heus nog wel volgend jaar kunnen teruggeven aan Lockheed Martin. Dat hebben ze zelf gezegd. Een waardeloze en totaal ongeloofwaardige uitlating. D'66-voorman Pechtold sprak niet voor niets over een point of no return: als we de testtoestellen kopen, gaan we de JSF ook kopen.
De grap is nu dat, als het CDA zich inderdaad heeft verkocht aan de Amerikanen (wat ik best voor mogelijk houd, gezien het track record van de kabinetten Balkenende in deze en de beloning die ze gehad hebben in de vorm van Jaap de Hoop Scheffer als baas van de NAVO), dat dan de enige uitweg die het CDA heeft tegenover de Amerikanen, een kabinetscrisis en nieuwe verkiezingen is.
Ik ben het met Hero Brinkman van de PVV eens dat die mooi op 4 juni gehouden kunnen worden, tegelijk met de Europese verkiezingen. Komt daar ook nog eens iemand voor opdagen.

Update: De PvdA besloot het kabinet voorlopig te redden. Een nieuw kabinet wordt in 2012 geconfronteerd met de tot dan toe geheime overeenkomsten die de vorige kabinet hebben geregeld en mag die aan de volksvertegenwoordiging proberen te verkopen.

woensdag 22 april 2009

Algen en powerfarms


In het buitengebied bij Borculo, helemaal achteraf tussen de weilanden en sloten, ligt de algenkwekerij ingrepro van Carel Callenbach. Hij mag wel eens een nieuwe naam voor dat bedrijf verzinnen, 'ingrepro' bekt wel erg slecht.
Algen kweken doe je in een bak water. Je pompt er CO2 in en misschien nog wat afvalstoffen (zoals mest bijvoorbeeld) en de algen belonen je voor die opmerkzaamheid door zich in een onbehoorlijk tempo te gaan reproduceren. Er komt in een jaar vijftig tot zestig ton algen uit een kweekbak van een halve hectare. Ze geven daarbij een mooie hoeveelheid zuurstof af en zijn zelf te verwerken tot een stroperige groene massa die de grondstof kan zijn voor tal van producten. Dat je er biodiesel van maakt, ligt voor de hand. Maar je kunt er nog veel meer mee.
Cameraman Jasper en ik gingen er in december 2008 filmen, omdat ingrepro een subsidie had gekregen voor onderzoek naar het gebruik van algen als grondstof voor bioplastics. Ik reed en Jasper hing uit het raam om het winterlandschap te fotograferen. In het kantoor van Carel Callenbach stond een hele kast met producten die van algen gemaakt waren. Dat ging van een mosbestrijder voor golfbanen via omega 3-pillen tot speeltjes voor de hond.


Carel Callenbach, nummer 38 in de Trouw 'duurzame top 100' vertelde me van zijn plannen voor powerfarms. Iedere geïnteresseerde die 'drie à vier ton' te investeren heeft, kan een algenkwekerij beginnen. Benodigd: een voetbalveldje grond en een schuurtje met machines om te voeden en te oogsten. Het powerfarm-principe garandeert de afname van je opbrengst door een coöperatie. Rendement acht tot tien procent per jaar, om te beginnen. De markt doet de rest.

Ik kan me zo voorstellen dat het powerfarm-idee op dit moment de wind tegen heeft. De banken zijn onwillig om geld te lenen en de olieprijs is laag. De gemeente Lochem is echter wel bereid om geld te steken in het duurzame principe en bouwt bij Lochem de eerste powerfarm.

dinsdag 21 april 2009

Knut Hamsun Museum


Knut Hamsun (1859-1952) vond in z'n eentje de hele 20e eeuwse literatuur uit. Hij was de vader van alle moderne literatuur. Dat blijkt eigenlijk vooral uit z'n eerste vier boeken: Honger, Mysteriën, Pan en Victoria vormen een vierluik dat in intensiteit en puur scheppend vermogen nooit overtroffen is.


Hamsun was een schrijver in de ware zin van het woord: hij schiep een wereld, vanaf de eerste zin die hij neerlegde. Daar deed hij soms weken over. Van die eerste zin af vloeit het ene woord onverbiddelijk voort uit het vorige, de ene zin uit de andere en zo door in alinea's, hoofdstukken en verhaallijnen; het is één onafgebroken melodie van het begin tot het eind. Hamsun's boeken zijn een psalmzang van de middernachtszon, een ideale versmelting van de eeuwige kernvragen van het bestaan en de tijdelijke dingen van het leven die in een onfeilbaar evenwicht, met een volledig begrip van de menselijke aard en het menselijk onvermogen, worden uiteengezet over de kleine en grote tijdsspannes die zijn boeken beslaan. 'Honger' en 'Mysteriën' spelen zich af in een paar scenes, een paar dagen. 'Het laatste Hoofdstuk', 'Hoe het groeide' en de Zwervers-trilogie spelen zich af over hele levens en tientallen jaren.


Hamsun kreeg in 1920 de Nobelprijs voor literatuur, die hij opdroeg 'aan alles dat jong is in het leven'. Hij was toen zestig en zou uiteindelijk meer dan negentig jaar oud worden. Hij maakte de tweede wereldoorlog nog mee, koos de verkeerde partij, gaf z'n medaille van de Nobelprijs aan Joseph Goebbels en probeerde voor Noorse politieke gevangenen te pleiten bij Adolf Hitler zelf.

Hamsun was in eigen land door zijn nazi-sympathieën omstreden, misschien is hij dat nog steeds. Maar er komt nu wel een museum voor hem. Dat gaat op 4 augustus van dit jaar open. Hamsun zou 150 geworden zijn. Als het even kan, ga ik er heen. Het is maar 2200 kilometer en het is er erg mooi. Fietsje mee en karren maar...

maandag 20 april 2009

Domme fout van Theo Bos

De voormalige baanwielrenner Theo Bos, die het nu probeert te redden in het profpeloton, maakte in de ronde van Turkije een vreselijke fout, waardoor hij de leider in de koers, de Zuid-Afrikaan Impey ten val bracht.
Het ziet er op de beelden echt uit of Bos de renner voor hem vastpakt en opzij gooit. Hij toucheert hem zeker. In ieder geval brengt Bos Impey uit balans en valt Impey door zijn toedoen.
Bos beweert bij hoog en laag dat hij het niet met opzet deed en dat geloof ik ook wel. Maar het blijft een vreselijke fout waar hij volledig verantwoordelijk voor is. Op de knietjes naar Impey dus en om vergiffenis vragen, zou ik zeggen. Lance Armstrong vindt dat Bos lang geschorst moet worden. Inmiddels geupdated naar: "scheve hekken, nerveuze, onoverzichtelijke sprint, maar de handen mogen nooit uit de beugels komen in een sprint." Robbie McEwen zegt op twitter dat Bos fout is, maar het niet opzettelijk deed: "you have to watch the Bos thing 30 times - in slo mo", geen opzet. Maand schorsing pakken en doorrijden.

Parijs is nog ver


4 juni is ook nog ver, maar niet zo heel ver. Mijn goede vriend Bastiaan van der Velden, die ik ken van mijn rechtenstudie in Maastricht en die gepromoveerd en wel aan de universiteit van Curacao werkt, opent op 4 juni een tentoonstelling in galerie JP Meyer in de Rue des Beaux Arts no. 17 in Parijs.
Het is op de foto tegenover het bedje.


De tentoonstelling zal naar ik aanneem foto's en objecten bevatten, die een surrealistische strekking en achtergrond hebben en voor alle waarachtige kunstliefhebbers interessant zijn. Whatever that may be.

Worst case: we're all gonna die!

Paul Krugman beschrijft in zijn column in de New York Times wat er in het ergste geval kan gebeuren met de Amerikaanse economie: er kan een soort Ierland ontstaan.
Ja, en dan?
Dan daalt het bruto binnenlands product met meer dan 10% ten opzichte van zijn piek, stijgt de staatsschuld tot onoverzienbare hoogte en moet de regering zijn uitgaven beperken en de belastingen verhogen. Dat maakt de depressie dan nog erger.
De schuld ligt in beginsel alweer bij de banken. Die gebruikten de vergaande deregulering in Ierland om een huizenzeepbel te scheppen. Toen die bel barstte en de huizenprijzen daalden, kwamen de banken in problemen doordat ze te weinig inkomsten kregen. De overheid garandeerde toen de banken (in plaats van ze te nationaliseren, wat ze ook had kunnen doen, maar om ideologische redenen niet deed) en daardoor kwam de belastingbetaler in het schootsveld. Toen de overheidsinkomsten ook daalden doordat die gerelateerd waren aan de woningmarkt kwamen de rentepercentages op de staatsschuld en de overheidsleningen in gevaar. Om die rentepercentages vast te houden moest de overheid maatregelen nemen: de belastingen verhogen en de uitgaven beperken.
Als gevolg daarvan wordt de depressie dieper, neemt de werkloosheid toe en volgen armoede en verelendung.

Kan dit scenario ook voor Nederland opgaan? Ik kan niet zeggen of het bovenstaande verhaal helemaal overdraagbaar is naar Nederland. De huizenzeepbel is hier misschien -het klinkt vreemd- minder opgeblazen dan elders, omdat er nu eenmaal een enorm woningtekort is (althans een tekort aan geschikte woningen voor bepaalde doelgroepen). De afgegeven bankgaranties zijn minder hoog dan de Ierse en zijn misschien veiliger. Een deel van ABN Amro is wel degelijk genationaliseerd. Ideologische remmingen hinderen ons dus minder, in ieder geval onder deze regering.

In grotere trekken leert de geschiedenis dat depressies en economische onrust aanleiding geven tot de opkomst van rechtse populisten, sterke mannen met simpele oplossingen. Waar met dit bijltje gehakt wordt, vallen spaanders in de vorm van armoede, werkloosheid, aangetaste burgerrechten, interne en externe verdeeldheid en nationale en internationale geweldsoplossingen. Interessante tijden, maar niet noodzakelijkerwijze de tijden die ik verkies om in te leven.

Er is daar ook nog wat te kiezen, zelfs. De eerste gelegenheid is bij de Europese verkiezingen, in ons land op 4 juni van dit jaar.

zondag 19 april 2009

Wie won, voor Kroon en Gesink?


Sergei Ivanov zei in het interview na zijn overwinning in de Amstel Gold Race, waar hij Karsten Kroon op waarde klopte in een sprint à deux: "dit is mijn mooiste overwinning. Ik heb een touretappe gewonnen en werd vijf keer Russisch kampioen, maar ik droom hier al tien jaar van. Ik rij hier altijd sterk en wou altijd al hier winnen."
Het interview duurt 21 seconden en staat al niet meer op de voorpagina van nos studiosport. Kroon en Gesink wel, de winnaar niet.

Meet Jay Bybee


Dit is Jay Bybee, een door George W. Bush aangewezen rechter uit Amerika. Deze betrouwbare vader van vier kinderen vulde zijn werkzame bestaan de afgelopen vier jaar onder andere met het schrijven van memo's over onderhandelingstechnieken van de CIA. In schitterende juridische taal ontkent Bybee dat de gebruikte methodes als martelen bestempeld kunnen worden: "the absence of specific intent negates the charge of torture"; "when the waterboard is used, the subject's body responds as if the subject were drowning. This procedure does not inflict actual physical harm. Thus it does not inflict physical pain. The waterboard is simply a controlled acute episode, lacking the connotation of a protracted period of time generally given to suffering."

Daarom konden de verhoorders van de CIA rustig hun gang gaan, want: "we believe that those carrying out these procedures would not have the specific intent to inflict severe pain or suffering."

Beetje lullig was wel dat Bybee voor diegenen toch ook geen immuniteit kon garanderen: "we wish to emphasize that this is our best reading of the law; however, you should be aware that there are no cases construing this statute, just as there have been no prosecutions brought under it."

Het hele artikel op truthout bevat nog een fraai verhaal over het 'verhoor' van een verdachte Arabier, die in Pakistan werd opgepakt op verdenking van connecties met Al Qaida en naar een 'black site' werd versleept om daar onder marteling door te slaan over plannen in en buiten Amerika. President Bush zette persoonlijk druk op de gang van zaken, omdat hij publiekelijk iets gezegd had over deze figuur.
Er moest dus iets komen en hoewel de verhoorders in de gaten kregen dat de man, Abu Zabaydah, niet helemaal lekker tikte, onderwierpen ze hem toch aan de ondervragingen en kregen dus informatie over zogenaamde aanslagen uit hem. Op winkelcentra en de Brooklyn Bridge bijvoorbeeld. Vervolgens gingen duizenden agenten en soldaten naar die plekken toe om die te bewaken en af te speuren naar niet aanwezige explosieven of wat dan ook.

"De godsformule": vermoeiend, niet zo boeiend


Na Dan Brown en de 'Da Vinci Code' is er een hausse van semi-wetenschappelijke thrillers uitgekomen, die allemaal ongeveer dezelfde verhaallijnen vertonen. Er is een raadsel, of een geheim, en de hoofdpersoon komt in een race tegen de tijd om het raadsel op te lossen of de wereld te redden voordat een of ander verschrikkelijk 'iets' gebeurt.
Binnenkort komt de verfilming van Dan Brown's 'Angels and demons' uit, waarin een explosie van een antimaterie-bom plaats moet hebben. Een mooie knal, dat geeft iets diep bevredigends aan een film, hoewel er niks gaat boven de finale van Dr. Strangelove, de moeder van alle knalsequenties.
Boeken van dit type zitten vol met wetenschappelijke uitleg en opzienbarende feiten uit de wereld van wis-, natuur- en scheikunde. De lezer wordt van de ene historisch en cultureel interessante lokatie naar de andere gesmeten en ter plekke liefst geconfronterd met dialectische uiteenzettingen over de fundamentele vragen van het bestaan. En passant ontstaan er relaties van min of meer intieme aard tussen de zonder uitzondering in fysieke topconditie verkerende hoofd- en bijfiguren. Als er ook nog enige geheime religieuze genootschappen dan wel onderafdelingen van geheime diensten waarvan zelfs de leden zelf het bestaan niet vermoedden in voorkomen, is de receptuur voldoende substantieel om er een boekwerk van een pagina of vijfhonderd van te trekken. Dat schijnt de minimale omvang van zo'n gedrocht te wezen.
Tijdens een recente vakantie stuitte ik in de hal van mijn vakantieresort op Fuerteventura op 'Sandstorm' van James Rollins, een ware achtbaan van een boek met zo ongeveer drie cliffhangers per hoofdstuk, zes miraculeuze ontsnappingen per deel, continue nooit aflatende actie en, het moet gezegd, fascinerende en samenhangende wetenschap op de achtergrond. Al ben ik even kwijt wat het ook weer was. De andere boeken van Rollins, die ik na thuiskomst in de bieb opzocht, konden me steeds minder boeien. Er ontstond een zekere vermoeidheid en weerzin tegen weer een plotwending, weer een ontsnapping, weer een cliffhanger, weer een interessant wetenschappelijk feitje. Om nog niet te spreken over de hoeveelheid zinloos vergoten bloed. Ja, ik ben daar ouderwets in.
Zoekend naar alternatieven kwam ik 'De godsformule' tegen, van de Portugees José Rodrigues dos Santos. De plot van het boek draait om een verdwenen formule van Albert Einstein, die vermoedelijk een korte procedure aangeeft voor het maken van een atoombom. Einstein was om die formule gevraagd door de joodse premier David Ben Goerion in 1951. Klaarblijkelijk stemde de geleerde toe, dat denkt de CIA tenminste. Einstein versleutelde de formule tot een code en verstopte die in een document, dat vervolgens verdween. Een nietsvermoedende Portugese wetenschapper wordt door een verblindend mooie Iraanse vrouw betrokken bij de ontcijfering van het document, dat uiteindelijk blijkt te draaien om het zogenaamde godsbewijs, het wetenschappelijke fundament voor het bestaan van God.
En passant worden we als lezer betrokken bij de dood van de vader van de wetenschapper, die met zijn door kanker aangetaste longen nog in staat blijkt tot urenlange monologen over het bestaan en de bedoelingen van het opperwezen; we kunnen meekijken met de -overigens enorm meevallende, Rush Limbaugh zou er om lachen- martelingen van de hoofdpersoon door de Iraanse geheime dienst, die gelukkig ook liever blijkt te praten dan te slaan; we trekken naar Tibet om te worden onderwezen in Oosterse filosofie door een toepasselijk toegeruste Tibetaanse monnik; we zien gepast 'huiveringwekkende' directeuren van onderafdelingen van de CIA en nemen uiteindelijk kennis van het bewijs van het bestaan van God, dat helaas blijkt te bestaan uit de bekende cirkelredenenering: God moet wel bestaan, want anders had het bestaan geen zin. De redenering wordt ingeluid met de propositie: "...de constatering dat het nergens op slaat dat alles erop gericht is het leven te laten ontstaan, om dat alles vervolgens [...] te laten verdwijnen." (NL uitgave, p. 502) Okee mensen, dat is dus niet een constatering, maar een aanname. Of een geloof, zoals je wilt.
De bijbehorende kansberekening, rechtstreeks afkomstig uit Bill Bryson's 'A short history of nearly everything', die aangeeft hoe kleiner dan microscopisch klein de kans is dat het leven überhaupt bestaat, overtuigt helemaal niet, omdat ten eerste het leven nu eenmaal bestaat, kleine kans of niet en ten tweede omdat al die miljarden kansen dat het leven niet bestaat op elk willekeurig moment zouden kunnen uitkomen, net als al die andere dingen die niet gebeuren waar we ons ook niet druk over maken.
De rest van de argumentatie en ondersteunend bewijs is soms ronduit belachelijk. Dat het bijbelverhaal, van de schepping in zes dagen, omgerekend kan worden naar de vijftien miljard jaar die de wetenschap er voor telt, zal best kunnen. Als ik zou vragen om twee weken, vierduizend jaar of, noem eens wat, twee weekenden op Zanzibar, zou het ook nog wel gaan. Dat proces heet 'hineininterpretieren' en verdomd, het werkt altijd.
Rodrigues dos Santos wekt vooral mijn irritatie door zijn werkelijk oeverloze dialogen, waarin de ene persoon praat en de andere gereduceerd wordt tot 'ja'-knikker en 'o waarom dan'-vrager. En helaas gingen alleen mijn tenen maar krom staan van zijn liefdesbeschrijving, verder gebeurde er niks.

Wel lezen natuurlijk, dat boek. Hij krijgt het toch maar mooi voor elkaar, die dos Santos. En niet iedereen is zoals ik, dus misschien zit er heel wat voor je in!